Vařený chřest v kombinaci s jemnou, krémovou omáčkou je prostě neodolatelný.
Potřebujete:
✿ 1 svazek chřestu
✿ 1 kolečko citronu
✿ 2 kostky cukru
✿ 2 lžičky soli
✿ máslo
Omáčka:
✿ 2 lžíce másla
✿ 2 lžíce hladké mouky
✿ 300 ml mléka
✿ 100 g ementálu
✿ 100 g čedaru
✿ sůl, pepř
1. Chřest očistěte a odlomte spodní dřevnaté části. Do hrnce dejte vařit vodu, přidejte sůl, cukr a kolečko citronu. Chřest svažte provázkem a postavte nastojato do hrnce s vodou tak, aby špičky zůstaly nad vodou, zakryjte a vařte 2–5 minut.
2. Nastrouhejte sýry. V kastrolu rozpusťte máslo, zasypejte moukou, osmahněte, zalijete mlékem a rozmíchejte dohladka.
3. Přidejte nastrouhané sýry a za občasného míchání vařte asi 15 minut. Dochuťte solí a pepřem a omáčkou přelijte porce vařeného chřestu na talíři. Můžete posypat trochou strouhaného sýru či bylinkami.