Slupky plodů mohou obsahovat toxiny pro naše zdraví nebezpečné. Důkladným mytím ale můžeme plodiny velké části toxických látek zbavit.
Ocet a voda
Nejúčinnější a nejosvědčenější způsob, jak ovoce a zeleninu očistit, je ponořit je na patnáct minut do vody s octem, přičemž octa je deset procent a vody devadesát.
Před ponořením do tohoto roztoku je třeba je omýt pod tekoucí vodou a tuto proceduru zopakovat i po „očistné lázni“ – to hlavně kvůli tomu, aby kyselá octová chuť nezničila aroma. Dá se tomu vyhnout i tím, že místo octa použijete citronovou šťávu.
Jedy i pod slupkou
Pesticidy ale nejsou bohužel jen na povrchu rostlin, ale i uvnitř v dužině. Kupříkladu jablka nebo kořenová zelenina mají tenkou slupku, přes kterou chemické látky snadno proniknou. Namáčením v octovém roztoku je proto můžete škodlivin zbavit jen částečně. Rostliny se silnější slupkou naopak můžete pesticidů zbavit až z 80 %.
Loupat? Něco ano, něco ne
Pod slupkou bývá nejvíce vitamínů a jiných cenných látek. Proto není vhodné loupat ani jablka, která patří z hlediska výskytu toxinů mezi plodiny „nejšpinavější“.
Jablečné slupky jsou totiž zdravé samy o sobě a obsahují i větší množství protirakovinných antioxidantů.Naproti tomu kupříkladu salátové okurky je potřeba loupat, protože většinou jsou hnojeny výrazně a jejich růst je zrychlený, takže doba mezi postřikem a sklizní je krátká.
Brambory či kořenovou zeleninu je třeba loupat pokaždé, protože do jejich hlíz snadno pronikají pesticidy nebo jejich zbytky z půdy.
.