Mařinka neboli svízel je vytrvalá bylinka, která se hodí na zahrádky i terasy. Využívá se k přípravě léčivého odvaru, likéru i do jídel a chutných nápojů.
Něžná mařinka patří mezi opomíjené bylinky. Je však velmi krásná a také mocná svými účinky. Využijete ji nejenom v domácí lékárničce, ale i v kuchyni.
Rady a tipy pro pěstování
Ve volné přírodě se množí samovýsevem, ale můžete ji vypěstovat i na zahrádce, a to pomocí zakořeněných lodyh. Ty sázejte dvacet až třicet centimetrů od sebe. Záhon by měl být umístěn do polostínu a měl by mít vlhčí humózní půdu.
Bylinka se dá ovšem pěstovat taktéž v nádobách. Musejí být ale prostorné a postavené pod vyššími keři, které jim dodají potřebný polostín. Jakmile ale mařinku zasáhne přílišné teplo a sucho, budou jí žloutnout listy. V tomto případě musíte mařinku sestřihnout a dobře zalít.
Co léčí?
Z mařinky se užívá především nať, která se sbírá na konci jara. Nať dále sušíme, a to co nejrychleji. Jenom tak si zachová svou barvu. Bylinku skladujte na temném a suchém místě. A co všechno dokáže?
Pomáhá při nespavosti, stresu a také křečích. Příznivě ovlivňuje srážlivost krve, proto ji lidé užívají zejména tehdy, jsou-li náchylní k trombózám nebo ke vzniku křečových žil. V neposlední řadě slouží i k léčbě hemoroidů.
Jak bylinku používat?
Třeba k přípravě nejrůznějších nápojů, například limonád. Přidává se ale také do piva nebo do koňaku. Ve světě si lidé z mařinky vyrábějí i velmi chutné želé a přidávaji ji do ovocných salátů. S bylinkou to ale nesmíte přehánět. Obsahuje látku zvanou kumarin, která ve větším množství způsobuje bolest hlavy.
Léčivý čaj
Mařinka se často používá i k přípravě chutného čaje. Jednu lžičku sušené bylinky zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Pak sceďte.
Svízelový likér
Z mařinky neboli svízele se dá připravit i likér, který můžete smíchat se sektem. Lodyhami naplňte sklenici a smíchejte je se třemi lžícemi kandysu a kůrou z jednoho citronu.
Všechno zalijte kvalitním alkoholem, například pálenkou. Likér nechte macerovat alespoň čtyři týdny. Mezitím sklenici jednou za dva dny pořádně protřepejte. Nakonec likér sceďte a nalijte do čisté láhve.