Suroviny:
1 lžíce vepřového sádla
1 cibule
3 stroužky česneku
1 bobkový list
2 lžíce mleté sladké papriky
hrst sušených hub
2 uzené klobásky
500 g uzené plece
1 kg kysaného zelí
3 velké brambory
pepř
sůl
Postup:
V kastrolu nechte na středním plameni rozpustit sádlo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, bobkový list a duste, dokud cibule nezměkne. Přisypejte sladkou papriku a krátce orestujte.
Přidejte předem namočené houby, kolečka klobásy, na kostičky nakrájené uzené maso a zelí. Podlijte 1,5–2 litry vody, osolte, opepřete a vařte zhruba hodinu.
Brambory dejte vařit do druhého hrnce, díky zelí by v prvním hrnci nezměkly, a pak je přidejte do hrnce s polévkou. Přidejte sušenou chilli papričku a podávejte s chlebem.
Tip!
Vegetariánskou variantu získáte nahrazením masa sušenými švestkami.