Když ve 20. letech minulého století v jednom z newyorských hotelů vznikl červený sametový dort, jeho popularita se velmi rychle rozšířila do celého světa.
Není divu, rudý korpus, který je díky podmáslí krásně nadýchaný, doplněný svěžím krémem z čerstvého sýra, je prostě božský!
Suroviny:
125 g hladké mouky
½ lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
¼ lžičky soli
1 lžíce kakaa
60 g másla
150 g cukru krupice
½ lžičky vanilkového extraktu
120 ml podmáslí
1 vejce
červené potravinářské barvivo
½ lžičky jablečného octa
Na krém:
125 g mascarpone
125 g sýru Philadelphia nebo Lučina
150 ml smetany na šlehání
50 g moučkového cukru
½ lžičky vanilkového extraktu
Krok za krokem:
1. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, kakaem a solí. V další míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Do směsi zašlehejte vejce a vanilkový extrakt, až vznikne hladká hmota.
2. Do hrnku nalijte podmáslí a smíchejte s pár kapkami potravinářského barviva. Do mísy s vaječnou pěnou postupně přisypávejte moučnou směs a po troškách přilévejte obarvené podmáslí. V hrnku smíchejte jedlou sodu a ocet.
Buďte připraveni na to, že vypění, raději proto hrnek držte nad mísou. Sodu s octem pak rychle vmíchejte do těsta.
3. Do plechu na muffiny vložte papírové košíčky a těsto do nich rovnoměrně nadávkujte. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 18–20 minut.
4. Po upečení nechte muffiny asi 10 minut vychladnout ve formě a potom je opatrně překlopte na pečicí mřížku. Zatímco chladnou, připravte si krém.
5. Mascarpone vyšlehejte společně s cukrem a vanilkovým extraktem, přilijte smetanu a nejprve pomocí stěrky lehce promíchejte. Pak pomocí šlehače pomalu vyšlehejte na pevný krém.
6. Krém přendejte do cukrářského sáčku a ozdobte jím vychladlé muffiny. Dozdobte je ovocem a podávejte.
Tip:
Část potravinářského barviva můžete nahradit šťávou z červené řepy. Ta zajistí také správnou vlhkost těsta.
Vláčné cupcakes s vanilkovým krémem
Pokud jste cupcakes ještě nikdy nepřipravovala a ráda byste začala s něčím jednoduchým, máme tu pro vás recept na základní těsto, které je hotové raz dva. S vanilkovým krémem můžete experimentovat, lze do něj přidat ovoce, čokoládu nebo třeba skořici.
Suroviny:
250 g hladké mouky
100 g cukru
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
vanilkový cukr
2 vejce
200 ml mléka
85 g másla
Na krém:
250 gramů mascarpone
100 g cukru moučky
2 lžičky vanilkového extraktu
120 ml smetany ke šlehání
Postup:
✔ V jedné míse smíchejte oba cukry, prášek do pečiva, prosátou mouku a sůl. Ve druhé prošlehejte vejce s mlékem a vychladlým rozpuštěným máslem. Dobře promíchejte. Těsto dávkujte lžící do plechu na muffiny vyloženého papírovými košíčky.
✔ Neplňte je až po okraj, těsto při pečení poměrně dost vyběhne. Pečte zhruba 20–25 minut při 180 °C. Zatímco se muffiny pečou, připravte si krém. V jedné míse vyšlehejte smetanu dotuha.
V druhé míse smíchejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem. Vyšlehejte do hladkého krému a pomalu stěrkou přimíchejte šlehačku. Krém vložte do cukrářského sáčku a zdobte jím vychladnuté muffiny. Na závěr je dozdobte ovocem, čokoládou nebo jedlými květy.