Sedmikrásky jsou symbolem jara. Uvařte si z nich lahodný sirup, který si vychutnáte s vodou, jako sladidlo do čaje, nebo třeba jako jedinečný přeliv na lívance.
Potřebujete:
✿ 500 květů sedmikrásky
✿ 1 citron
✿ 750 g cukru krupice
✿ 0,75 l vody
1. Nasbírané kvítky sedmikrásek jen lehce propláchněte vodou, aby se zbavily případných broučků. Vložte je do hrnce a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte na plátky nakrájený citron a nechte společně 24 hodin louhovat.
2. Druhý den vodu sceďte přes plátno nebo hustý cedník do hrnce, přidejte k ní cukr a kyselinu citronovou, zamíchejte a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout.
3. Pak odstavte z plotny a ještě teplý sirup nalijte do vyvařených čistých a suchých lahví či sklenic. Uzavřete je víčky a otočte na 10 minut dnem vzhůru.