Z květů černého bezu můžete vyrobit osvěžující limonádu, obalit je v těstíčku a osmažit nebo z nich udělat výtečný džem.
Potřebujete:
✿ 200 g třtinového cukru
✿ 800 ml vody
✿ 2 citrony
✿ 22 bezových květů
✿ 1,5 kg jablek
✿ 2 cm zázvoru
✿ želírovací prášek 2:1
✿ želírovací cukr 4:1
1. Cukr s vodou svařte v hrnci po dobu 5–10 minut. Po vychladnutí přidejte šťávu z 1 citronu, důkladně promíchejte. Přidejte 20 bezových květů, zatižte je, aby byly potopené a nechte přes noc louhovat v lednici.
2. Sirup přeceďte, přidejte oloupaná a pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor, citronovou kůru. Vařte 5–10 minut a pak rozmixujte.
3. Smíchejte želírovací cukr a želírovací prášek a vmíchejte je do směsi. Vařte 3–5 minut, přidejte šťávu z druhého citronu. Odstavte z plotny, přidejte obrané kvítky ze 2 bezových květů a zamíchejte. Naplňte do sklenic, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout.