Suroviny:
3 brambory uvařené ve slupce
4 vejce
1 salátová okurka
1 svazek ředkviček
2 jarní cibulky
1 svazek kopru
za studena lisovaný rostlinný olej
Na polévku:
2 lžičky dijonské hořčice
1 l podmáslí
citronová šťáva, sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
Vejce uvařte natvrdo, nechte zchladnout, oloupejte a oddělte žloutky a bílky, bílky nakrájejte nadrobno.
Okurku nakrájejte na drobné kostičky a ředkvičky také, jednu můžete nakrájet na plátky na ozdobení. Jarní cibulku a kopr nakrájejte nadrobno. Vše dejte do misky, přidejte brambory a bílky, promíchejte a odložte do lednice.
Všechny ingredience na polévku dejte do mixéru, přidejte uvařené žloutky a citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti. Rozmixujte a dejte vychladit.
Směs brambor, bílků, zeleniny a bylinek rozdělte do misek a zalijte studenou polévkovou směsí. Ozdobte plátky ředkviček a snítkami kopru a nakonec zakápněte olejem.
Brambory si můžete udělat předem, ale můžete použít také ty, co vám zbyly třeba od oběda. Okroška se podává studená, takže v teplých dnech je příjemným osvěžením. Navíc je levná a zdravá a vnese do vašeho stolování tolik vítaný závan jara.