Suroviny:
4 telecí řízky z kýty
4 plátky sýru typu ementál nebo gouda
4 plátky šunky nebo pršutu
trocha mléka
olej na smažení
sůl
pepř
hladká mouka
2 vejce
strouhanka
Postup:
Nejprve plátek masa důkladně očistěte a podélně nakrojte, ale nesmíte dokrojit. Rozložte a poté mezi dvěma fóliemi naklepejte do tenka.
Osolte, opepřete a poklaďte plátkem šunky a sýra. Přiklopte druhou polovinu a spíchněte párátkem, aby se při obalování nerozpadaly.
Obalte v klasickém trojobalu, tedy v hladké mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance.
Na pánvi rozpalte olej a smažte zprudka obalenou plněnou kapsu 4 minuty z každé strany dozlatova.
Pokud máte plátky silnější, nechte ještě 4 minutky dojít v předehřáté troubě.
Hotový Cordon Bleu podávejte s petrželkovým bramborem přelitým rozpuštěným máslem, ale můžete zvolit i jinou přílohu ze zeleniny, například batátové pyré nebo nějaký salát.
Hodí se k němu i brusinková omáčka, díky které tento zdánlivě jednoduchý pokrm povýšíte na naprostou delikatesu.
Tenhle legendární plněný řízek, jehož název se čte cordon blé, je pojmenován podle vyznamenání nejlepších francouzských kuchařů Cordon Bleu, jež se dá volně přeložit jako modrá stuha.
A pozor, udělat ho můžete sice i z kuřecího nebo vepřového masa, ale na ten pravý potřebujete opravdu telecí.