Suroviny:
500 g chřestu
500 g kulatozrnné rýže (arborio nebo carnaroli)
1 cibule
120 g másla
2 lžíce olivového oleje
100 ml bílého vína
100 g parmazánu
1 l zeleninového vývaru
sůl
pepř
Postup:
Nejprve očistěte chřest a nakrájejte ho na kousky dlouhé asi 3–4 cm. Vložte do vody a krátce povařte, stačí 3 minuty, aby chřest zůstal křupavý. Chřest sceďte a nechte okapat.
V kastrolu se širokým dnem nechte rozpustit polovinu másla a olivový olej a nechte na něm osmahnout nadrobno nasekanou cibulku. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
Postupně naběračkou podlévejte horkým vývarem, vždy, když se tekutina vsákne do rýže, přilijte další. Risotto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy na skus. Trvá to přibližně 15–20 minut.
Risotto odstavte z plotny, důkladně vmíchejte zbylé máslo a parmazán, poté opatrně vmíchejte chřest a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Výsledná konzistence by měla být trošku řídká.