Toto sladké velikonoční pečivo pochází z Velké Británie, kde se peče na Velký pátek. V posledních letech si ovšem získalo popularitu i v ostatních částech Evropy. Pojďte si s námi tyto lahodné bochánky připravit, uvidíte, že si je zamilujete!
Suroviny:
500 g hladké mouky
90 g cukru
300 ml plnotučného mléka
50 g másla
kůra z pomeranče
2 lžičky instantního droždí
1 lžička skořice
1 vejce
1 lžička vanilkové esence
150 g nasekaných oříšků a rozinek
1 lžíce másla na vytření pekáče
Na kříže:
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce vody
Na potření:
2 lžíce medu
1 lžíce vody
Krok za krokem:
1. Mléko s najemno nastrouhanou pomerančovou kůrou zahřejte těsně pod bod varu. Odstavte a přidejte máslo a vanilkovou esenci. Promíchejte, aby se máslo rozpustilo.
2. Mléko nechte vychladnout a potom do něj zašlehejte vejce. Mouku, cukr, droždí a koření smíchejte dohromady ve velké míse a postupně do suché směsi přilévejte mléko smíchané s vajíčkem.
3. Hněťte zhruba deset minut. Hotové těsto by mělo být vláčné, elastické a nelepivé. Posypte ho moukou, přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo kynout. Těsto nechte kynout do té doby, než zdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi 90–120 minut.
4. Po uplynuté době přisypte rozinky a oříšky a těsto znovu prohněťte. Menší pekáček vymažte máslem.
5. Z těsta vytvořte 12 ks pravidelných bochánků a skládejte je na plech, na něm je nechte ještě 10 minut dokynout. Mezitím si připravte směs na kříže.
Hladkou mouku dobře promíchejte s vodou na kašičku a pomocí zdobicího sáčku vytvářejte na bocháncích kříže.
6. Vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte 15 minut, dokud nebudou krásně zlaté. Mezitím si v kastrůlku rozehřejte med s vodou a hned po vyndání z trouby bochánky touto směsí potřete. Nejlépe chutnají ještě teplé!
Tip!
Pokud máte rádi sušené nebo kandované ovoce, můžete jím nahradit část ořechů nebo rozinek. Bochánkům dodáte chuť.
Tvarohové minimazance
Pokud preferujete tradiční recepty, máme pro vás recept na minimazance z tvarohového těsta. Tvaroh dodá těstu vláčnost a šťavnatost a zajistí také to, že mazanec zůstane čerstvý i několik dní po upečení.
Suroviny:
1 kostka tvarohu
2 žloutky + 1 vejce na potření
130 g másla
130 g cukru
kůra z 1 citronu
2 lžíce rumu
500 g hladké mouky
1 balení kypřicího prášku
špetka soli
hrst rozinek
hrst mandlových plátků na posypání
Postup:
V míse vyšlehejte máslo s cukrem do hladké pěny, přidejte kostku tvarohu, citronovou kůru, žloutky, rum a špetku soli. Nakonec přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem a přidejte rozinky, které jste si předem naložili v rumu.
Vypracujte hladké a vláčné těsto. Předehřejte troubu na 170 °C. Z těsta vytvarujte 6 stejně velkých bochánků, dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými lupínky a pečte asi 25 minut dozlatova. Mazance můžete potřít rumem, který vám zbyl z naložených rozinek.