Z tohoto italského chlebu se dá udělat vyloženě umělecké dílo. Pohrajte si ze zeleninou a bylinkami a můžete na chlebu mít třeba rozkvetlou louku.
Ingredience: 1 chléb
● 500 g hladké mouky
● ½ kostky droždí
● 300 ml vlažné vody
● 3 lžíce olivového oleje
● 1 lžička soli
Na dohotovení:
● zelenina a bylinky podle chuti
● drcený pepř
● olivový olej
Postup:
V misce promíchejte vlažnou vodu s cukrem a lžičkou mouky. Přidejte rozdrobené droždí, ještě jednou vše důkladně promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do velké mísy prosejte mouku, vmíchejte do ní sůl a přidejte olej. Potom přilejte kvásek a vypracujte těsto.
Nechte ho přikryté kynout přibližně půl hodinky. Následně ho rozdělte na 2 díly a z každého vytvarujte placku. Dejte placky na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je olejem, ozdobte lístky bylinek, nakrájenou zeleninou a opepřete. Pečte je 12 až 15 minut v troubě předehřáté na 195 0C.
Příprava: 90 min
Cena za 1 chléb: 40 Kč