Suroviny:
400 ml plnotučného mléka
400 ml smetany ke šlehání
150 g cukru krupice
4 žloutky
2 lžíce kakaa
200 g tmavé čokolády
Postup:
V hrnci smíchejte mléko, polovinu smetany a cukr. V misce vyšlehejte žloutky se zbylou smetanou do zhoustnutí. Přisypte kakaový prášek a šlehejte, až se kakao rozpustí a směs bude hladká.
Mléko v hrnci zahřívejte a míchejte, dokud se nerozpustí cukr a z mléka se nezačne kouřit. Trvá to zhruba 4–5 minut.
Odstavte hrnec s mlékem z plotny a vmíchejte do něj žloutkovou směs. Pak ho vraťte zpět na plotýnku a zahřívejte na středním stupni do zhoustnutí. Bude to trvat dalších 4–5 minut. Pak hrnec z plotýnky opět odstavte.
Do žloutkového krému rozlámejte nebo nastrouhejte čokoládu a po 1 minutě směs pozvolna promíchejte, až se čokoláda rozpustí. Nakonec krém přelijte do čisté misky a nechte pořádně zchladnout. Poté vložte do mrazáku a každou hodinu promíchejte.
Tip!
Máte-li v kuchyni dost místa, pořiďte si speciální zmrzlinovač. Ulehčí vám práci a zmrzlina bude opravdu dokonalá.