Suché plody mají podle odborníků velký přínos pro naše zdraví. Královnami jsou mandle, které mají hned několik zdravotních benefitů.
Mandle může jíst každý, obzvlášť vhodné jsou pro diabetiky i ty, kterým se cukrovka v rodině objevila. Mandle mají schopnost mírnit hladinu glukózy v krvi. Hrst mandlí denně je nejen ideální zdravá svačinka, ale poslouží i k odvrácení možných onemocnění.
Blahodárné účinky
V malém množství byste mandle měli konzumovat denně, především pokud se snažíte zhubnout. Ačkoli obsahují velké množství tuku, jde hlavně o omega-3 mastné kyseliny, které vašemu tělu prospívají.
Obsahují také velké množství proteinu, vlákniny, magnezia i vitaminu E a další látky, které snižují hladinu zlého cholesterolu, chrání tepny, zlepšují funkci nervového systému a paměť, podporují trávení, zdraví kostí a zubů, regulují krevní tlak, a dokonce pomáhají redukovat tuky z oblasti břicha.
Namočte je!
Nejlepší je před konzumací mandle namočit. Jsou pak měkčí, méně hořké, lépe stravitelné a tělo je schopné získat z nich více látek. Namáčení je velmi jednoduché. Vsypejte mandle do misky a zalijte je pitnou vodou tak, aby byly celé ponořené.
Do vody můžete, ale nemusíte přidat sůl – záleží na tom, jakou chuť preferujete. Pokud jste se rozhodli pro slanou, pak přidejte lžičku suchých mandlí. Misku zakryjte a nechte přes noc asi 8–12 hodin odstát. Poté vodu slijte a můžete konzumovat.