Suroviny:
1 kg jehněčího hřbetu
1 lžíce medu
60 g másla
1 snítka rozmarýnu
½ lžičky kmínu
½ lžičky římského kmínu
1 nové koření
1 bobkový list
1 celá skořice
pepř, sůl
olivový olej
200 ml zeleninového vývaru
Na ratatouille:
1 červená paprika
1 žlutá paprika
½ cukety
½ menšího lilku
rajčata v konzervě
1 cibule
1 stroužek česneku
1 snítka tymiánu
100 ml bílého vína
sůl
pepř
Postup:
Začněte marinádou: pánev rozehřejte a nechte na ní opražit kmín, nové koření, bobkový list a celou skořici. Skořici dejte stranou a zbytek přesypte do hmoždíře. Přidejte mletý římský kmín, rozmělněte a nakonec vmíchejte lžíci medu.
Maso očistěte, opepřete a osolte. Vložte na rozehřátý olej, nejdříve stranou, kde je víc masa. Přidejte snítku rozmarýnu.
Opečte ze všech stran a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Jakmile bude maso měkké, vyndejte ho z trouby, potřete marinádou a ještě nechte chvíli dopéct.
Na druhé pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte nakrájenou cibuli. Pak postupně přidejte nasekaný česnek, papriky, cuketu a lilek. Osolte, opepřete, přidejte snítku tymiánu, rajčata, zalijte vínem a nechte chvíli restovat.
Maso vyndejte z trouby, zabalte do alobalu a nechte odpočinout. Vypečenou šťávu zalijte vývarem a nechte povařit.
Jehněčí nakrájejte na kotlety a podávejte spolu s ratatouille a šťávou.