Máte doma zhnědlé banány, které už nikdo nechce jíst, a je vám líto je vyhodit? Zkuste si připravit banánový chléb.
Suroviny:
3 zralé banány
100 g třtinového cukru
100 g změklého másla
200 g hladké mouky
100 ml mléka
2 vejce
1 lžička prášku do pečiva
0,5 lžičky jedlé sody
1 lžička mleté skořice
60 g hořké čokolády
Krok za krokem:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Chlebovou formu vyložte pečicím papírem. Můžete si ji lehce vymazat máslem, aby papír lépe držel na stěnách formy.
2. Banány dejte do misky a rozmačkejte vidličkou. Konzistence nemusí být úplně hladká, je lepší, když jsou banány rozmačkané spíše nahrubo.
3. V druhé míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do hladké pěny a za stálého šlehání postupně přidávejte vejce a mléko.
4. V hrnku smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a skořici a suchou směs postupně přimíchávejte k té vaječné.
5. Do těsta přimíchejte rozmačkané banány a lehce promíchejte, aby se těsto spojilo s banánem. Čokoládu nasekejte ostrým nožem na vetší kusy a opět velmi lehce vmíchejte do těsta.
6. Dejte péct do předehřáté trouby zhruba na hodinu. Po hodině do těsta zapíchněte špejli, pokud vyjde čistá, je hotovo. Upečený chlebíček nechte pět minut odpočinout ve formě a poté ho vyklopte na mřížku.
Před podáváním ho nechte zcela vychladnout. Podávejte s javorovým sirupem nebo se lžící zakysané smetany.
Tip:
Pokud chcete banánový chléb ještě vylepšit, nakrájejte ho na plátky, ty opečte nasucho v pánvi a podávejte se zmrzlinou.
Rychlé banánové lívance
Pokud nemáte čas nebo chuť na pečení, vyzkoušejte tento recept na banánové lívance. Zužitkujete přezrálé banány a během chvilky budete mít na stole skvělý dezert.
Suroviny:
2 banány
1 vejce
100 g mouky
1 lžička prášku do pečiva
50 ml mléka
1 lžíce oleje
Postup:
✔ Banány rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši. Přidejte vejce a mléko a postupně přisypávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto by mělo mít hustší konzistenci.
✔ Lívanečník lehce vytřete olejem nebo použijte olejový sprej. Klasický slunečnicový olej můžete nahradit tím kokosovým, lívance tak získají neobvyklý šmrnc. Smažte je po obou stranách dozlatova a podávejte s bílým jogurtem a ovocem.
Tip:
Pokud chcete připravit bezlepkovou verzi, stačí mouku nahradit jiným druhem: nám se nejvíce osvědčila mouka pohanková.