Suroviny:
400 g vařeného uzeného masa (libový bůček, krkovice nebo plec)
1 lžíce sádla
1 cibule
750 g brambor
350 g hrubé mouky
1 velké vejce
sůl
dušené kysané zelí a osmažená cibule k podávání
Postup:
Vařené uzené maso nakrájejte na kostičky. Na rozpuštěném sádle osmahněte cibuli dozlatova, přimíchejte uzené, ještě chvíli opékejte pro zvýraznění chuti a nechte vychladnout. Vychladlé brambory oloupejte a najemno nastrouhejte nebo prolisujte přímo na vál. Přidejte prosátou mouku, vejce, sůl a rychle zpracujte vláčné, tužší těsto.
Vyválejte placku, rozkrájejte ji na stejně velké kousky, každý naplňte směsí uzeného masa s cibulkou, uzavřete a vytvarujte kulaté knedlíky. Ihned je vkládejte do vroucí osolené vody a vařte podle velikosti 10–15 minut.
Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící a podávejte s osmaženou cibulkou a zelím.
Tip!
Bramborové těsto musíte zpracovat rychle, jinak začne řídnout!