Tento dezert patří mezi klasické recepty skandinávské kuchyně. Zkuste si ho připravit doma, nebudete litovat.
Suroviny:
Na těsto:
240 ml plnotučného mléka
70 g másla
70 g cukru krupice
1 balíček sušeného droždí
550 g hladké mouky
1 vejce
špetka soli
Na náplň:
120 g třtinového cukru
100 g másla
15 g skořice
Krok za krokem:
1. Do vetší mísy dejte cukr, vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Vše dobře promíchejte a přisypte sáček sušeného droždí. Jemně zamíchejte, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat nejméně15 minut.
2. Do kvásku přidejte vejce, sůl a hladkou mouku. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto. Těsto propracujte ještě ručně a pak ho opět dejte v míse na teplé místo kynout, zhruba na hodinu a půl.
3. Pracovní plochu posypte moukou a vyklopte na ni vykynuté těsto. Vyválejte na placku o rozměrech cca 30 x 50 cm.
4. Smíchejte skořici s cukrem a touto směsí posypte celý plát těsta.
5. Když máte směs rovnoměrně rozprostřenou po celé šířce těsta, polijte ji rozpuštěným máslem a zarolujte. Rolujte pomalu a opatrně, snažte se ruličku co nejpevněji zarolovat.
6. Poté roládu ostrým nožem nakrájejte na kolečka široká asi 2,5 cm a poklaďte řezem dolů do pekáčku vymazaného máslem. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte zhruba 18 minut dozlatova.
Poleva s javorovým sirupem
Pokud chcete tento recept pozdvihnout na ještě vyšší úroveň, vyzkoušejte polevu z mascarpone a javorového sirupu.
Suroviny:
150 g macarpone
3 lžíce javorového sirupu
moučkový cukr dle chuti
lžíce citronové šťávy
Postup:
✔ Mascarpone vyšlehejte s javorovým sirupem do hladkého, nadýchaného krému a postupně přidávejte moučkový cukr. Průběžně ochutnávejte. Nepřežeňte to, pamatujte na to, že náplň šneků je poměrně sladká.
✔ Podle chuti přidejte citronovou šťávu, dodá sladkému dezertu svěžest.
✔ Krém namažte na ještě teplé šneky (pozor, ne horké!), to zajistí vsáknutí polevy do těsta a propojení chutí. Pokud chcete, můžete povrch posypat nahrubo nasekanými lískovými ořechy nebo mandlemi. Tahle vrstva dodá klasickým šnekům křupavost a ojedinělou chuť.
Tip:
Na polevu můžete použít i jakýkoli jiný čerstvý sýr, výborná bude mimo jiné i z klasického tučného tvarohu.