Kdo má silnou imunitu, má výhodu. Nemoci se mu vyhýbají, a pokud už přece jen onemocní, průběh je lehčí a vyléčení rychlejší. Pro podporu imunity nabízí přírodní lékárna hned několik možností.
Obranyschpnost organismu je jedním z pilířů zdraví každého z nás, proto se jí v moderní medicíně věnuje mimořádná pozornost. A vědci postupem času přišli na to, že existuje řada způsobů, jak obranyschopnost neboli imunitu podpořit.
Své znalosti měly ale v tomto ohledu i naše báby. Ke zlepšení odolnosti člověka vůči nemocem používaly třeba tyto dary přírody.
Echinacea
Výtažek z třapatky, kterou dnes většinou označujeme jako echinaceu, je skutečný zázrak přírody. Podporuje množení a aktivitu bílých krvinek, které jsou jakási stráž a ochrana před původci infekcí. Užívejte ji ve formě tinktury, to je nejlepší.
Když na vás něco leze, začněte s 50 kapkami a každou další hodinu si dejte dalších 10 kapek. Takhle pokračujte 2–3 dny až do vymizení obtíží. Preventivně se doporučuje užívat 20 kapek třikrát denně v období, kdy kolem řádí chřipky a virózy.
Hlíva ústřičná
Látky podporující imunitní systém obsahuje i houba hlíva ústřičná. Jsou to především glukany, které zvyšují tvorbu protilátek proti škodlivým bakteriím, virům i plísním a mají i mnoho dalších pozitivních účinků na náš organismus.
Zvyšují tvorbu červených krvinek, čímž posilují výkonnost a vitalitu, likvidují nebezpečné volné radikály, pomáhají snižovat hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi, jsou prospěšné při různých alergiích, a dokonce mírní negativní účinky ozařování.
V lékárnách a obchodech se zdravou výživou najdete hlívu sušenou, v tobolkách nebo jako výtažek. Čerstvou houbu si můžete dát grilovanou, v polévce nebo guláši.
Šípkový čaj
Skvělou prevencí s náloží vitaminu C je popíjení šípkového čaje. Ten působí i proti vzniku osteoporózy či parodontótzy, čistí játra a ledviny a podporuje krvetvorbu. Příprava čaje je jednoduchá.
Nasypte do papírového filtru dvě čajové lžičky drcených šípků, zalijte je 250 ml horké vody a nechte přefiltrovat.
Cibule, česnek a křen
Tyto tři druhy zeleniny obsahují sirné sloučeniny, díky kterým je můžeme bez nadsázky nazvat přírodním antibiotikem. Pomáhají proti bakteriím, virům a dalším patogenům. Navíc oproti syntetickým lékům nemají žádné vedlejší účinky. A nejsilnější jsou pochopitelně v čerstvém stavu.
Co si dát třeba strouhaný křen s jablkem, tvarohovou pomazánku s utřeným česnekem nebo zeleninový salát s čerstvě nakrájenou cibulí? Mimochodem, proti kašli skvěle působí cibulový sirup. Zkuste si ho připravit, je to snadné! Nadrobno nakrájenou cibuli dejte do sklenice tak, aby vytvořila vrstvu.
Na tu pak nalijte vrstvu medu. Pokračujte ve vrstvení, až je sklenice plná. Pak nechte 24 hodin odležet. Cibule pustí šťávu, která se spojí s medem. Tuto směs pak užívejte po lžičkách nebo ji přidávejte do čaje.
Dva dobré tipy
✔ K přípravě bylinných čajů používejte nerezové nádobí a sklo, nikdy ne hliník, protože ten výrazně snižuje obsah vitaminu C.
✔ I bylinkami se můžete předávkovat, vhodná doba užívání je obvykle 14 dnů, nejvýše 3 týdny.