Provoňte ho aromatickými bylinkami, jako je rozmarýn nebo tymián.
Ingredience: 4 porce
250 g kulatozrnné rýže
200 g hub, nejlépe hříbků
80 ml bílého vína
100 g másla
30 g šalotky
70 g parmazánu
6 lžic olivového oleje
sůl
pepř
Postup:
Máslo nakrájejte na kostičky. Uvařte 1,2 l vody. Šalotku nakrájejte najemno, očištěné houby na plátky. V kastrolu rozehřejte 3 lžíce oleje. Přidejte šalotku a za občasného míchání ji nechte zpěnit. Přidejte rýži, 2 min restujte a při míchání ji stírejte ze stěn kastrolu.
Přilijte víno a za stálého míchání ho nechte odvařit. Přidejte houby, osolte a přilijte vroucí vodu, aby byla rýže ponořená. Za častého míchání ji nechte téměř vyvařit.
Až se tak stane, přilijete další část vody a opět ji nechte vyvařit a takto pokračujte, dokud není rýže tak akorát na skus.
Když je poslední část vody z poloviny odvařená a rýže měkká, stáhněte kastrol z ohně, vmíchejte parmazán i kostičky vychlazeného másla. Jakmile je vmíchané, přidejte zbytek oleje. Míchejte, dokud se nevytvoří krémové rizoto.
Doba přípravy: 60 min
Cena za 1 porci: 28 Kč