Mimo sezonu chřestu můžete použít i nakládaný chřest.
Ingredience: 4 porce
250 ml rýže
1 svazek zeleného chřestu
1 cibule
100 ml bílého vína
olivový olej
80 g másla
sůl
pepř
kmín
2 hrnky kuřecího vývaru
2 lžíce parmazánu
hrst žampionů
Postup:
Z chřestu odkrojte spodní konce. V pánvi svařte 500 ml vody se solí, plátkem másla a polovinou vína. Připravte nádobu se studenou vodou.Vložte chřest do vřelé vody v pánvi a vařte 2 min, pak ho přendejte do studené vody, aby zůstal zelený.
Zchlazený chřest nakrájejte šikmo až 1 cm pod hlavičky, ty nechte celé. Žampiony nakrájejte na plátky a opečte na oleji. Osolte, opepřete a okmínujte. Nechte provonět a stáhněte z ohně.
Na oleji v pánvi orestujte cibuli, přidejte rýži a míchejte, aby se obalila zrnka tukem.
Přidejte víno, promíchejte, nechte vsáknout a odpařit. Přilévejte vývar, nechte vždy téměř vyvařit a přilijte další. Vařte zvolna, míchejte a přilévejte vývar, dokud není rýže měkká na skus.
Odstavte z plotýnky, přidejte chřest, houby, máslo, parmazán a vše dobře promíchejte.
Doba přípravy: 60 min
Cena za 1 porci: 40 Kč