Polévka je grunt. Tahle voňavá zeleninová je navíc plná hřejivého ostřejšího koření a můžete si ji dát i jako vydatnější přesnídávku.
Potřebujete:
✿ 1 l silného hovězího vývaru
✿ 2 brambory
✿ 2 mrkve
✿ 100 g celeru
✿ 300 g dýně
✿ 3 stroužky česneku
✿ 1 cibuli
✿ 1 chilli papričku
✿ 1 cm zázvoru
✿ špetku chilli
✿ 1 kelímek smetany ke šlehání
✿ sůl, pepř
✿ citronovou šťávu
✿ 1 lžíci oleje
1. Na oleji krátce orestujte očištěnou a nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Jakmile je zelenina lehce opečená, přidejte nadrobno nakrájený česnek a zázvor. Vše společně opékejte 2 minuty. Poté zalijte vývarem.
2. Do směsi přidejte oloupané nakrájené brambory a dýni a vařte do změknutí. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte polévku tyčovým mixérem.
3. Vlijte smetanu a krátce povařte. Polévku dochuťte chilli, solí, pepřem a kapkou citronové šťávy. Podávejte ozdobenou nakrájenou chilli papričkou, kousky zázvoru, bylinkami nebo semínky.