Suroviny:
500 g hladké mouky
30 g krupicového cukru
3 žloutky
50 g másla
30 g čerstvého droždí
200 ml vlažného mléka
kůra z jednoho citronu
4 lžíce rumu
špetka soli
marmeláda nebo povidla
olej nebo sádlo na smažení
moučkový cukr
Postup:
Do malé misky rozdrobte droždí, přidejte dvě lžíce mouky, tři lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a přikryjte utěrkou. Zakrytou misku dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
Mezitím utřete žloutky s máslem, lžičkou cukru a rumem. Poté přidejte mouku, kvásek, zbylé mléko a zadělejte v hladké těsto, které se nebude chytat vařečky ani mísy. Hotové těsto zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout alespoň jednu hodinu.
Vykynuté těsto rozdělte na dva díly a každý vyválejte na zhruba 1 cm vysoký plát.
Formičkou nebo skleničkou vykrajujte tvary koblih a do jejich středu dejte lžičku a půl marmelády. Z druhého dílu těsta vykrájejte vršky, kterými náplň přikryjte a dobře spojte, aby náplň nevytekla.
V hrnci rozpalte pořádnou vrstvu oleje, aby v něm koblížky plavaly. Smažte je z obou stran dozlatova. Koblihy nechte okapat na papírovém ubrousku, na závěr posypte moučkovým cukrem.
Tip:
Klasickou koblihu zná snad každý, ale málokdo si ji udělá doma. Tak to pro tentokrát zkuste. Čerstvá je totiž nesrovnatelně chutnější a voňavější než kupovaná. A pokud se bojíte, že vám náplň vyteče, naplňte je až po usmažení.