Suroviny:
4 kachní prsa (bez kosti)
200 ml kuřecího vývaru
200 ml čerstvé pomerančové šťávy
2 pomeranče (chemicky neošetřené)
2 lžíce hnědého cukru
4 snítky tymiánu nebo rozmarýnu
sůl
pepř
Postup:
Kachní prsa důkladně očistěte a osušte. Na straně kůže udělejte sérii mělkých zářezů. Osolte, opepřete, promněte s tymiánem, zakryjte a nechte odležet v chladu.
Z jednoho pomeranče ostrouhejte trochu pomerančové kůry. Oba pomeranče oloupejte nožem a vyfiletujte na dílky čisté dužiny. Nebo z jednoho ještě udělejte plátky i s kůrou.
V rendlíku rozpusťte cukr, přidejte vývar, pomerančovou šťávu a vše svařte na hustší omáčku.
Nepřilnavou pánev dejte na střední plamen, přidejte kachní prsa kůží dolů a bez pohybu na pánvi nechte prsa pomalu zezlátnout. To bude trvat asi 10 minut. Poté prsa otočte a dopečte z druhé strany.
Když jsou prsa propečená, dejte je stranou do tepla. Na pánev s výpekem přidejte svařenou pomerančovou omáčku s dílky pomeranče a vše spolu ještě krátce prohřejte.
Podávejte pak spolu s kachními prsy, která ještě nakrájejte na plátky.
Pokud koupíte kachní prsa s kostí, stačí je jednoduše vykostit, podobně, jako to děláte u kuřete. Podávat můžete s lehkým listovým salátem, ale hodí se i rýže, hranolky nebo gratinované brambory. V takovém případě ale nezapomeňte na salát, který pokrm odlehčí.