Tento tradiční vánoční pokrm by na Štědrý večer neměl na vašem stole chybět. Polévka plná chutí, která příjemně zahřeje, a šupinka pod talířem.
Suroviny:
kapr (hlava, kostra a odřezky)
mlíčí nebo jikry
čerstvě namletý bílý pepř
1 mrkev
máslo
nové koření
bobkový list
špetka muškátového oříšku
2 lžíce hladké mouky
sůl
1 cibule
1 šalotka
1 celer
hrst petržele
Krok za krokem:
1. Připravte si kapra a odstraňte z něho šupiny. Hlavu oddělte a nezapomeňte z ní vyndat žábry, aby polévka nebyla hořká.
2. Kapra vykostěte a naporcujte, zeleninu pokrájejte na menší kousky. Do kastrolu vložte připravené kusy ryby včetně hlavy spolu se všemi odřezky masa, přidejte pár kuliček černého pepře, nového koření a bobkový list.
3. Do hrnce přidejte mrkev, cibuli, celer a kořen petržele a vše zalijte studenou vodou. Podle chuti osolte, a jakmile se polévka začne vařit, seberte svrchu pěnu a 20 minut vývar povařte a pak sceďte.
4. Připravte si čerstvou mrkev a kousek kořene petržele a vše nahrubo nastrouhejte. Šalotku nasekejte najemno.
5. Všechnu zeleninu společně orestujte na kusu másla. Když začne zelenina zlátnout, zasypte ji asi 2 lžícemi hladké mouky a udělejte obyčejnou jíšku. Zalijte ji čirým rybím vývarem, promíchejte a ochuťte špetkou muškátového oříšku.
6. Do polévky přidejte propláchnuté a překrájené jikry nebo mlíčí a nechte 5 minut povařit na mírném ohni. Mezitím oberte z kapří hlavy uvařené maso, hoďte ho do hrnce s polévkou a podávejte s opečenou bagetou.
Vylepšete si klasiku
Rybí polévka zkrátka k Vánocům patří, stejně jako stromeček. I ten si hezky ozdobíte, tak se nebojte vyšperkovat i tradiční polévku.
Knedlíčky z candáta:
200 g filet z candáta
125 g kukuřičné polenty
100 g krupičky
1 vejce
1 stroužek česneku
1 hrst hladkolisté petržele
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
Polentu připravte podle návodu a nechte vychladnout. Filet z candáta nejprve opatrně vykostěte, pak ho nakrájejte na malé kousky. Připravenou polentu smíchejte s krupičkou.
Zapracujte vejce, nasekanou petrželku, utřený česnek, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte a nakonec přidejte rybí maso. Z připravené směsi tvarujte malé knedlíčky a uvařte je v připravené rybí polévce 6–8 minut.
Křupky z rybí kůže:
očištěná rybí kůže
sůl, pepř
olej
grilovací koření na ryby
Postup:
Kůže z ryb nejprve pečlivě očistěte, dejte pozor, aby se při tom nepotrhaly. Rychle je nad vodní lázní spařte a dejte je přibližně na 12 hodin sušit při teplotě 70 °C. Usušené kůže si rozdělte na menší kousky a usmažte je v rozpáleném oleji dozlatova.
Hned po vyndání je položte na papírovou utěrku, abyste z nich dostali přebytečný olej. Pak je lehce posypte připraveným kořením. Do polévky je pak vložte těsně před servírováním.