Suroviny:
1 krocan
plátky slaniny na pokrytí celého krocana
sůl
Nádivka:
500 g kaštanů
90 g strouhanky
60 g slaniny
30 g másla
1 vejce
3 dl vývaru
mletý pepř
petrželka
sůl
Postup:
Nejdřív si připravte nádivku. Omyté kaštany nařízněte a povařte 10 až 15 minut ve vodě. Pak je sceďte, oloupejte slupku, dejte do vývaru a uvařte doměkka. Uvařené kaštany rozmačkejte nebo umelte.
Umleté kaštany promíchejte s nakrájenou slaninou, strouhankou, nadrobno nasekanou petrželkou, máslem, mletým pepřem a solí a spojte rozšlehaným vejcem.
Očištěného, uvnitř osoleného krocana naplňte nádivkou (dutinu břišní naplňte jen do tří čtvrtin, protože nádivka při pečení zvětší objem). Ze zbylé nádivky utvořte kuličky a přidejte je při dopékání ke krocanovi.
Krocana osolte i na povrchu, prsa pokryjte plátky slaniny, obalte ho do dvojitého alobalu a pečte v mírně vyhřáté troubě, třeba krocana o hmotnosti 6 kg včetně nádivky pečte 3 hodiny při teplotě 170 °C. Půl hodiny před dopečením fólii sundejte.
Krocana podávejte s kapustičkou, směsí zeleniny a pečených brambor. Po naservírování na talíř můžete vše přelít výpekem.