Suroviny:
1 losos
3 lžíce soli
2 lžíce cukru
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
1 svazek kopru (vcelku)
1 lžíce brandy
Na salát:
3–4 nakládané řepy
2–3 vařené mrkve
3–4 vařené brambory
2 střední cibule
1–2 jablka
2 filé ze sledě
2 nakládané okurky
2 natvrdo vařená vejce (na ozdobu salátu)
Na omáčku:
1 dcl smetany
1 lžíce octa
1 lžička cukru
2 lžíce šťávy z řepy
Postup:
Lososa důkladně očistěte, rozkrojte a zbavte páteře a žeber. Vytahejte z něj kleštěmi kostičky. Ingredience na okořenění ryby důkladně promíchejte v misce a lososa směsí potřete.
Lososa zabalte do igelitových pytlíků, dejte do misky a vložte do lednice, alespoň na dva dny. Potom maso vyndejte, omyjte a utěrkou osušte. Lososa krájejte bez kůže na co nejtenčí plátky, nejlépe ostrým nožem zešikma směrem dolů.
Na přípravu salátu stačí všechny ingredience nakrájet na malé kostičky, asi 0,5 cm (kromě vajíček, která se používají pouze na ozdobu). Salát promíchejte a zalijte ho omáčkou, kterou jste připravili smícháním všech dostupných ingrediencí.
Na ozdobu přidejte rozpůlená vařená vejce a nadrobno pokrájený kopr. Podávejte s osmaženým bílým pečivem.