Suroviny:
500 g moučných brambor
350 g vyškvařené slaniny k podávání
330 g mouky (nejlépe směs hrubé a hladké)
čerstvá brynza podle potřeby
zakysaná smetana + zakysaná smetana na zředění
Postup:
Oloupané brambory nastrouhejte co nejjemněji nebo je nastrouhejte nahrubo a pak rozmixujte – potřebujete z nich dostat co nejvíc škrobu, který pak halušky udrží pohromadě. Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu.
Vodu vylouhovanou z brambor slijte a nechte chvíli stát. Pak odlijte vodnatou část a škrob na dně vraťte zpátky k bramborám.
Postupně přimíchávejte mouku, až dosáhnete poměrně hustého těsta, jež nebude stékat ze lžíce. Halušky protlačujte přes speciální protlačovadlo či struhadlo nebo odkrajujte malé kousky těsta rovnou do vroucí vody. Když vyplavou na povrch, jsou hotové.
Brynzu promíchejte se smetanou a trochou vody z halušek tak, aby se jí daly halušky přelít.
Halušky podávejte nejlépe v hlubokém talíři, přelité lehce zředěnou brynzou a posypané vyškvařenou slaninou.
Tip!
Nejlepší halušky vyrobíte ze starých a moučnatých brambor typu C. Ty totiž obsahují spoustu škrobu a málo vody.