Suroviny:
Těsto:
300 g polohrubé mouky
150 g práškového cukru
150 g másla
1/2 prášku do pečiva
1 celé vejce
1 žloutek
Náplň:
500 g měkkého tvarohu (2 balíčky)
150 g práškového cukru
1/2 l mléka
1 dl oleje
1 krémový prášek Zlatý klas
1 balení vanilkového cukru
3 žloutky
1 celé vejce
Postup:
Troubu si předehřejte na 200 °C, plech vymažte a vysypte polohrubou moukou. Ze všech surovin na těsto vypracujte v misce hladké a vláčné těsto, to vyložte na plech. Malým válečkem těsto rozválejte, aby sahalo až po okraje pekáčku.
Připravte si krém smícháním všech surovin dohromady tak, aby se dokonale spojily. Takto připravenou krémovou směs rovnoměrně vylijte na těsto rozprostřené na plechu. Plech vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 200 °C zhruba 25 minut.
Potom teplotu snižte na 150 °C a pečte ještě cca 5 minut, dokud nezačnou jemně hnědnout okraje.
Mezitím si vyšlehejte tuhý sníh z bílků, cukru a špetky soli. Po upečení koláče plech vyjměte z trouby a nechte chvíli odstát. Potom na celý povrch koláče navrstvěte sníh a pomocí ozdobné stěrky nebo lžíce ho upravte do lehkých vlnek.
Koláč vložte zpět do trouby dopéct při teplotě 150 °C přibližně 15 minut, dokud sníh nezačne na povrchu jemně hnědnout. Nechte mírně vychladnout, dokud se koláč sám neodlepí od okrajů. Nakrájejte ho a můžete podávat.