Sejde se u vás na nedělní oběd celá rodina a vy nevíte, čím příbuzné pohostit? Připravte českou klasiku, která provoní váš dům a zasytí každého strávníka.
Suroviny:
1 celé kuře
1 lžička soli
1 špetka mletého kmínu
3 vrchovaté lžíce vepřového sádla
Nádivka:
200 ml mléka
100 g másla
8 rohlíků
4 vejce
1 lžička soli
0,5 hrnku vlašských ořechů – vyloupaných a nasekaných nahrubo
2 stroužky česneku
1 hrst čerstvé petrželky
Brambory:
1 kg brambor
5–7 stroužků česneku
2 větvičky rozmarýnu
sůl
olivový olej
Krok za krokem:
1. Předehřejte troubu na 220 °C. Celé kuře omyjte, nezapomeňte dobře vypláchnout také břišní dutinu a všechny záhyby.
2. Rohlíky nakrájejte na kostky o velikosti 1 centimetr. Mléko smíchejte se žloutky a rozpuštěným vlažným máslem. Nalijte tuto směs na rohlíky a nechte chvíli odpočinout. Mezitím ušlehejte sníh z bílků a ze špetky soli.
3. K namočeným rohlíkům vmíchejte ořechy, sůl, prolisovaný česnek a petržel. Přidejte ušlehaný sníh a opatrně ho do směsi vmíchejte. Nádivkou naplňte kuře a ze zbytku udělejte menší válečky. Ty na chvíli odložte stranou.
4.Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na větší kostky. Nechte je mírně rozvařit a pak je orestujte na olivovém oleji 3 minuty ze všech stran. Lístky rozmarýnu otrhejte z větviček a jemně nasekejte.
Česnek prolisujte a spolu s rozmarýnem, olivovým olejem a solí rozdrťte ve středně hustou směs. Touto směsí potřete brambory.
5.Připravené kuře potřete celé 2 lžícemi sádla. Zvenku ho osolte a lehce posypte kmínem. Kuře vložte do pekáčku prsíčky dolů, do vyhřáté trouby, a zmírněte teplotu na 190 °C. Po 15 min pečení nalijte do pekáčku ke kuřeti šálek horké vody. Do trouby vložte zároveň i brambory.
6.Po 15 minutách vyndejte pekáček z trouby a kuře otočte. Po obrácení přidejte do pekáčku válečky nádivky a vraťte ho zpět do trouby. Pak kuře každých 10–15 minut přelévejte vypečeným tukem z pekáčku.
Zhruba 50 minut od otočení kuřete by mělo být maso a brambory hotové a vy můžete servírovat.
Jak na šťavnatá prsíčka?
Drůbež obecně není příliš náročná na přípravu, ale někdy se může stát, že se úplně nepovede. Víte, co vás může potrápit? Že budou kuřecí prsa suchá!
Jak jistě všechny hospodyňky vědí, pečené kuře má občas sušší maso právě v oblasti prsou. Šťavnatá prsíčka vám podle šéfkuchařů zaručí dva osvědčené způsoby přípravy. Víte, které to jsou.
Pečení naopak
Za prvé – kuře můžete péct obráceně, tedy nejprve prsní a masitou stranou dolů, zhruba 20 minut. Prsa tak zůstanou plná báječné šťávy a nevyschnou. Je ale důležité drůbež průběžně podlívat vodou.
Kůže se snadno přichytí k plechu, proto se doporučuje kuře podložit několika obyčejnými špejlemi.
Pokud ve vaší kuchyni špejle chybí, použijte místo nich konce křidýlek. Oddělte je kuchyňskými nůžkami v druhém kloubu od konce, kuře tak přijde jen o kůží potažené tenké kosti, spojené jedním kloubem. Těmito kousky pak kuře podložte.
Lahodné máslo
A za druhé? Nebojte se použít máslo! Než dáte kuře péct do trouby, vytvořte si mezi prsíčky a kůží kapsy. Od spodku kuřete si kůži lehce nadzvedněte a prsty pomalu a opatrně zajeďte až ke krku drůbeže. Dávete si velký pozor, abyste kůži nikde neprotrhli.
Vytvoříte si tak na obou stranách dvě kapsy, které naplníte máslem. To můžete ještě ochutit bylinkami a česnekem. Během pečení se tak máslo krásně uvolní do kuřecích prsíček, která se pak díky tomu budou doslova rozplývat na jazyku