Suroviny:
300 g uzeného masa
300 g kysaného zelí
200 g paprikové pikantní klobásy
150 g dobře prorostlé slaniny
10 g sádla
10 g sušených hřibů
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
sůl
mletý pepř
2 bobkové lisy
Postup:
Maso u vařte v mírně osolené vodě doměkka, vyjměte a po částečném zchladnutí nakrájejte na kousky. Uzený vývar dejte stranou.
Kyselé zelí propláchněte vodou a pokrájejte na kousky. Vložte ho do hrnce, přidejte k němu předem namočené sušené houby, bobkové listy a v menším množství vody uvařte vše téměř doměkka.
Slaninu nakrájejte na kousky a nechte ji na pánvi částečně rozpustit. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, orestujte ji a zasypte lžící mouky. Za stálého míchání usmažte světlou jíšku.
Změklé zelí zalijte vývarem z uzeného masa a přidejte trochu mletého pepře. Připravenou jíšku rozmíchejte s trochou vody nebo odloženou částí uzeného vývaru, zahustěte jí zelí s vývarem.
Klobásu nakrájejte na kolečka, krátce ji orestujte na sádle a přidejte do polévky.
Na mírnějším ohni nechte polévku za občasného míchání pozvolna vařit cca 20 až 30 minut, až je zelí úplně měkké. Nakonec do polévky vložte nakrájené uzené maso. Hotovou polévku dosolte a dokořeňte.