Slupka topinambur je hodně tenká a dobře stravitelná, není proto potřeba ji vždy loupat.
Potřebujete:
✿ 500 g topinambur
✿ 1 paličku česneku
✿ rozmarýn
✿ olivový olej
✿ sůl, pepř
✿ čerstvou petrželku
1. Topinambury pořádně opláchněte a vydrhněte kartáčkem. Hlízy pak nakrájejte na kousky, paličku česneku podélně rozpulte.
2. Topinambury rozložte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte je olejem, osolte, opepřete a posypejte rozmarýnem. Olejem potřete i rozpůlený česnek, který položte na plech rozkrojenou stranou vzhůru.
3. Pečte v troubě při 180 °C asi 45–50 minut. Při pečení hlízy zkaramelizují a mají mírně nasládlou chuť. Česnekové stroužky po vyndání z trouby vymačkejte do mísy. Česnekovou pastu poté smíchejte s topinambury a ozdobte petrželkou. Podávejte samotné nebo jako přílohu k masu a zelenině.