Můžete je připravit i s ořechovou, tvarohovou nebo povidlovou náplní.
Ingredience: na 16 kusů
Na těsto:
● 280 g hladké mouky
● 125 ml mléka
● ½ kostky droždí
● 50 g cukru
● 60 g másla
● sůl
● 1 lžička citronové kůry
● 2 vejce
Na náplň:
● 200 g mletého máku
● 100 g moučkového cukru
● 1 lžička mleté skořice
● 1 lžíce rumu
Postup:
Do vlažného mléka rozdrobte droždí. Přidejte lžičku cukru a mouky. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte mouku a přimíchejte špetku soli, citronovou kůru a zbylý cukr. Přidejte máslo, jedno vejce a kvásek a vše propracujte.
Těsto nechte v míse, poprašte ho moukou a nechte kynout asi hodinu na teple. Mezitím připravte náplň. Do rendlíku dejte mák, cukr, skořici a mléko. Zahřejte, krátce svařte a stáhněte z ohně. Vmíchejte rum. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly.
Každý vyválejte do tvaru kruhu. Těsto by mělo mít výšku asi 0,5 cm. Každý díl potřete ořechovou náplní. Pak těsto překrojte na poloviny, dále na čtvrtiny a pak na osminky. Rohlíčky rolujte od širší části.
Zarolované je skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a v troubě při 180 °C pečte 15 až 20 minut. Po upečení je pocukrujte nebo přelejte bílou čokoládou.
Příprava: 120 min
Cena za 1 porci: 6 Kč