Pokud je na vás celá husa moc, sáhněte jen po stehnech, která můžete koupit samostatně. Chutnají skvěle se zelím, pomerančem a bramborami.
Ingredience: na 4 porce
● 4 husí stehna
● 1 pomeranč
● sůl
● pepř
● kmín
Na zelí:
● 500 g kysaného zelí
● 1 lžíce sádla
● 1 lžička kmínu
● 1 cibule
● 1 lžíce hladké mouky
● ½ lžíce cukru
Na brambory:
● 1 kg brambor
● 70 g másla
● 100 ml smetany
● sůl
Postup:
Stehna opláchněte a osušte. Pak je osolte, opepřete a okmínujte. Dejte je do pekáčku, přikryjte a pečte při teplotě 170 °C asi hodinku a půl. Pak je odklopte, teplotu zvyšte na 185 °C a pečte další půlhodinu, aby byla kůže křupavá.
Před dopečením přidejte šťávu z pomeranče a pár pomerančových koleček. Mezitím si připravte zelí. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci nechte rozpustit sádlo a opečte na něm cibuli. Přidejte kmín a nechte ho rozvonět.
Následně přidejte zelí, přilijte trochu vody, cukr a pod pokličkou vařte doměkka. Když je zelí hotové, poprašte ho moukou, promíchejte a nechte ještě chvilku pod pokličkou. Brambory oloupejte a nakrájejte. V osolené vodě je uvařte doměkka. Pak je rozšťouchejte spolu s máslem, čerstvou pažitkou a teplou smetanou.
Příprava: 120 min
Cena za 1 porci: 110 Kč