Místo syrových krevet můžete použít vařené – jednoduše je jen před podáváním prohřejete.
Potřebujete:
✿ 400 g rýže arborio
✿ 3 šalotky
✿ 800 ml vývaru
✿ 400 ml bílého vína
✿ 1 lžíci olivového oleje
✿ 5 lžic másla
✿ 100 g parmazánu
✿ 200 g krevet
✿ sůl, pepř
✿ čerstvou bazalku nebo petrželku
✿ šťávu z limetky
1. Na oleji a dvou lžících másla zpěňte jemně nakrájenou šalotku. Přidejte rýži, lehce ji osmahněte a za stálého míchání postupně zalévejte vínem, než se zcela vypaří.
2. Pak postupně přilévejte horký vývar a stále asi 20 minut míchejte, až se všechen vývar vsákne a rýže bude měkká. Na závěr přidejte dvě vrchovaté lžíce másla, polovinu nastrouhaného parmazánu a promíchejte.
3. Krevety osmahněte v pánvi na troše oleje s pepřem a na závěr zakápněte šťávou z limetky. Rizoto servírujte pokladené krevetami a posypané čerstvě nasekanou bazalkou či petrželkou a zbylým parmazánem.