Buchtičky se šodó patří mezi pár oblíbených dětských jídel, kterými nakonec nepohrdnou ani zmlsaní dospělí.
Suroviny:
500 g pšeničné hladké mouky + na posyp
200 ml vlažného mléka
200 ml oleje + 2 lžíce na potření těsta
25 g droždí
80 g krupicového cukru
2 vejce
špetka soli
Na krém:
750 ml mléka
1 vanilkový lusk
60 g krupicového cukru
6 žloutků
Krok za krokem:
1. Droždí, lžíci cukru, 4 lžíce mléka a lžíci hladké mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít do husté pěny.
2. Prosátou mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, vajíčkem, olejem a kváskem, přidejte zbývající mléko a vypracujte vláčné těsto.
3. Těsto nechte chvilku odstát a pak ho vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na čtyři části a ty pak rozválejte na rovnoměrné válečky. Válečky pokrájejte na malé kousky a z nich tvořte kuličky.
V misce pak kuličky potřete olejem a vyskládejte je rovnoměrně do pekáčku. Nechte v teple půl hodiny kynout zakryté utěrkou.
4. Pak pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 °C a upečte buchtičky dozlatova; bude to trvat cca 25–30 min.
5. Mezitím uvařte krém. V hrnci svařte mléko, rozpůlený vanilkový lusk a polovinu cukru a nechte na vypnuté plotýnce čtvrt hodiny louhovat; pak hmotu přeceďte.
Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně k nim zašlehejte polovinu horkého mléka.
6. Zbytek mléka znovu zahřejte a za stálého míchání přilévejte žloutkovou směs. Míchejte na mírném ohni 10 minut, aby krém zhoustl na řídký pudink. Pozor, krém se nesmí vařit! Ještě teplým krémem horké buchtičky přelijte a podávejte.
Vyzkoušejte místo šodó…
Všichni víme, že buchtičky a šodó zkrátka patří k sobě. Zkuste si ale klasický recept na sladkou pudinkovou zálivku ozvláštnit. Nebudete litovat…
Pěna z vína Ryzlink
325 ml bílého vína
6 žloutků
200 g bílého hroznového vína, rozpůleného a vypeckovaného
4 polévkové lžíce krupicového cukru
hrst nastrouhané citronové kůry
Postup:
V míse smíchejte žloutky s cukrem, kapkou teplé vody a citronovou kůrou. Mísu položte na hrnec s vroucí vodou a směs nad párou šlehejte metličkou. Postupně přilévejte bílé víno a šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne hustá, téměř tuhá pěna.
Mísu stáhněte z vodní lázně a ještě chvíli šlehejte. Pěnu rozdělte na talíře, přidejte hroznové víno, buchtičky sypané moučkovým cukrem a okamžitě servírujte, aby pěna nespadla.
Vanilkový krém s rumem
500 ml 3,5% mléka
60 g cukru
50 ml rumu
20 g kukuřičného škrobu
2 žloutky
1 vanilkový lusk
Postup:
Z rozpůleného vanilkového lusku opatrně seškrábněte nožem semínka a spolu s luskem je vložte do hrnce s mlékem. Mléko přiveďte k varu. Mezitím v jiném kastrůlku vyšlehejte žloutky s cukrem a škrobem.
Lusk z mléka vyjměte a do žloutků pomalu a za stálého šlehání přilévejte horké mléko a rum.
Vše ještě chvíli povařte. Krém odstavte z plotny, vraťte do něj lusk a nechte vychladnout. Rum s vanilkou dodá krému neodolatelné aroma a provoní celý váš byt. Ale co je hlavní – na takto vytuněném šodó si pochutná celá rodina, tedy vyjma dětí!