Suroviny:
50 g změklého másla + na vymazání
100 g hladké pšeničné mouky
1 lžička drceného kmínu
špetka soli
1 žloutek
Na náplň:
450 g brambor nakrájených na 3cm kousky
200 g zakysané smetany
150 g čedaru
1 cibule nakrájená na tenká kolečka
hrst petrželky
sůl
pepř
Postup:
Brambory dejte do hrnce, zalijte je vodou, osolte a vařte 5 minut. Pak je sceďte a nechte vychladnout. Studené brambory zlehka našťouchejte.
Máslo s kmínem a špetkou soli vyšlehejte ručním mixérem do husté pěny. Poté zapracujte mouku, žloutek a lžíci ledové vody. Z těsta vytvarujte tlustou kulatou placku, tu zabalte do potravinářské fólie a dejte na 15 minut do lednice.
Vychlazené těsto rozválejte na plát cca 3 mm silný, vložte ho do kulaté formy vymazané máslem a propíchejte vidličkou. Těsto přečnívající přes okraje odřízněte. Formu s těstem dejte na 30 minut do ledničky.
Troubu předehřejte na 180 °C. V míse promíchejte brambory, sýr, zakysanou smetanu, cibuli a petrželku, osolte a opepřete. Na těsto ve formě položte pečicí papír, zatižte ho luštěninami nebo keramickými fazolemi a pečte v troubě 15 minut.
Pak odstraňte papír se zátěží a pečte dalších 15 minut dozlatova. Na korpus rozprostřete bramborovou náplň a pečte 30–35 minut. Po vychladnutí můžete podávat.
Tip!
Slané koláče mají tradici ve Francii, místní by se po nich utloukli. Věříme, že náš koláč zachutná i vám!