Suroviny:
500 g brambor
500 g kapustiček
500 ml mléka
300 g kuřecích prsou
100 g nastrouhané Goudy
40 g másla
40 g hladké mouky
špetka muškátového oříšku
1 bobkový list
sůl
bílý pepř
máslo na vymazání
Postup:
Kuřecí maso očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Osolte je, opepřete a orestujte na pánvi. Zlatavé a propečené kuřecí kousky pak stáhněte z plotýnky.
Kapustičky vložte na 10 minut do vroucí osolené vody, slejte je a propláchněte studenou vodou, aby zůstaly zelené. Brambory oloupejte, nakrájejte je na plátky a vařte ve vroucí osolené vodě cca 5 minut.
Na bešamel v hrnci rozpusťte máslo, přidejte bobkový list a za stálého míchání přisypávejte mouku a přilévejte mléko. Vařte až do zhoustnutí, podle potřeby osolte, opepřete a dochuťte mletým muškátovým oříškem.
Do zapékací mísy vymazané máslem vložte brambory s kapustičkami a kuřecími kousky a zalijte bešamelem. Směs posypte sýrem a pečte 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Sýr vytvoří na pokrmu křupavou krustičku. Po vyjmutí z trouby můžete teplé rovnou servírovat.
Tip!
Gouda je na zapékání ideální, ale můžete použít i nějaký lehce zrající sýr či třeba Madeland.