Hustý dýňový krém zahřeje a chutná báječně. Zkuste třeba tenhle z pečené dýně.
Potřebujete:
✿ 1 máslovou dýni
✿ 2 cibule
✿ 2–3 stroužky česneku
✿ 750 ml zeleninového vývaru
✿ 150 ml smetany na vaření
✿ špetku muškátového oříšku
✿ špetku kmínu
✿ sůl, mletý barevný pepř
✿ 2 lžíce olivového oleje
1. Dýni oloupejte, rozkrojte a semínka vydlabejte. Nakrájejte na měsíčky, budete potřebovat 700 g. Oloupanou cibuli nakrájejte na čtvrtky, česnek na plátky.
2. Dýni s cibulí a česnekem dejte do pekáčku, osolte, opepřete a zalijte olejem. Pečte asi 30 minut na 200 °C. Pak přendejte do hrnce, zalijte vývarem, přidáme kmín a muškátový oříšek. Přiveďte k varu a 2–3 minuty povařte.
3. Polévku rozmixujte dohladka. Nakonec přilijte smetanu, promíchejte, prohřejte a podávejte.