Suroviny:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g cukru krupice
2 žloutky
1 vanilkový cukr
nastrouhaná kůra z poloviny citronu
šípková marmeláda
moučkový cukr na posypání
Postup:
Nejprve si opatrně oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete, tak je dejte do chladničky a využijte jinak.
Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu, nejlépe v bio kvalitě.
Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny – mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je důkladně promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Rukama vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto.
Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte nejlépe přes noc do chladničky. Druhý den si připravte vál, hladkou mouku, vykrajovátka, 2 plechy a pečicí papír. Troubu si předehřejte na 180 °C.
Na pomoučeném válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, rozdělte na 2 poloviny a vyválejte ho na placku asi 3 mm tenkou a vykrajovátkem tvořte kolečka.
Opatrně je přeneste na plech s pečicím papírem a dejte je péct asi na 4–5 minut. Jakmile začnou zlátnout, vyndejte je z trouby
a nechte je na plechu zchladnout.
Vychladlá kolečka k sobě opatrně slepujte marmeládou a nakonec je pocukrujte moučkovým cukrem. Můžete podávat třeba k čaji nebo odpolední kávě.
Sušenky se šípkovou marmeládou se báječně hodí k čaji, ale také pro malé pohoštění.