Kuřecí polévka s rýží
Pikantní polévku mulligatony přivezli z Indie Britové. Představujeme vám pestrou sytou variantu s kuřecím masem, zeleninou a rýží.
Suroviny: 30 g másla,1 lžíce olivového oleje,1 velké oloupané jablko nakrájené na kostičky, 450 g kuřecích prsíček, 1 lžíce kari pasty, 850 ml vývaru, 2 středně velké mrkve, 2 středně velké stonky řapíkatého celeru,1 velká oloupaná cibule nakrájená na kolečka, 60 g rýže b a s m a t i, 1 lžíce škrobové moučky, 2 lžíce studené vody, 250 ml 33% smetany, ½ lžičky citronové kůry, ½ lžičky soli , mletý pepř, 2 lžíce sekaného čerstvého koriandru
Postup: V kastrolu rozehřejeme máslo a na mírném ohni na něm 10 minut dusíme jablka a kuřecí maso. Přidáme kari pastu a dusíme. Pak přilijeme vývar, mrkev, celer, cibuli, rýži a uvedeme do varu.
Snížíme teplotu, přikryjeme poklicí a vaříme dalších 20 minut. Mezitím smícháme škrobovou moučku s vodou, přidáme šlehačku, citronovou šťávu, osolíme a směs přidáme do polévky.
Zvýšíme teplotu a vaříme, až polévka zhoustne. Pak na mírném ohni vaříme ještě tři minuty. Nakonec přidáme pepř, koriandr, odstavíme z ohně a rychle zchladíme. V pevné nádobě v mrazáku vydrží až 2 měsíce. Před podáváním polévku za častého míchání ohřejeme.
Kuřecí směs na víně
Tuto lahodnou směs kuřecího masa na červeném místě doplňují kousky anglické slaniny, houby, cibule a cukrové lusky.
Suroviny na 4 porce: 2 lžíce olivového oleje, 4 plátky libové slaniny, 1,5 kg kuřete, ½ lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 450 g oloupané cibule, 220 g oškrábaných malých brambor, 220 g otřených malých žampionů nakrájených na plátky, 2 oškrabané středně velké mrkve nakrájené na kolečka, 250 ml suchého červeného vína, 400 g konzervovaných rajčat, 2 prolisované stroužky česneku, ½ lžičky sušeného rozmarýnu, ½ lžičky sušeného tymiánu,1 bobkový list, 200 g očištěných cukrových lusků, 2 lžíce sekané čerstvé petrželky, rozmarýn na ozdobu
Postup: V kastrolu rozpálíme olej a prudce opečeme slaninu. Pak ji odložíme stranou. Kuře osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme zbytek oleje a maso naporcované na osm dílů na něm opečeme. Kuře odložíme stranou. Ve stejné nádobě dusíme cibuli, brambory, mrkev a houby.
Přilijeme víno, uvedeme do varu a krátce povaříme. Pak do kastrolu vrátíme kuře, přidáme rajčata i s nálevem, česnek, bylinky a bobkový list. Směs uvedeme znovu do varu a pod pokličkou dusíme pomalu asi 45 minut, až zelenina a maso změkne.
Přidáme cukrové lusky, petrželku, kousky slaniny a necháme ještě 5 minut vařit. Bobkový list odstraníme. Opět dáme zmrazit.
Plněné kapustové listy
Křehké listy kadeřavé kapusty budeme plnit výrazně kořeněnou směsí hovězího masa. S rýží budou chutnat nejlépe.
Suroviny na 4 porce:
1 lžíce olivového oleje, 450 g mletého hovězího masa, 1 cibule, 1 stroužek česneku, ½ lžičky mletého kmínu, 1 lžička koriandru, 1 malá chilli paprička, 100 g rýže, 300 ml hovězího vývaru, 8 očištěných a kapustových listů, 200 g vařené směsi dlouhozrnné a plané rýže
Omáčka: 30 g másla, 6–8 cibulek, 1 stroužek česneku, 1 velká mrkev, 400 g konzervovaných rajčat, 1 lžíce rajského protlaku, hřebíček , ¼ lžičky cukru, ¼ lžičky soli, pepř
Postup: Rozpálíme olej a maso na něm osmahneme dohněda. Pak přidáme cibuli a česnek a 5 minut restujeme. Pak přidáme koriandr, kmín a minutu na ohni mícháme.
Přisypeme rýži, chilli papričku, přilijeme vývar, uvedeme do varu, zmírníme teplotu a dusíme 30 minut. Při přípravě omáčky rozpustíme máslo a na něm 10 minut dusíme cibuli, česnek a mrkev. Přidáme rajčata, protlak, hřebíček, cukr, sůl a trochu pepře.
Přivedeme k varu, snížíme teplotu a dusíme 15 minut. Odstraníme hřebíček. Na listy kapusty dáme hovězí směs a zarolujeme. Vařenou dlouhozrnnou rýži rozprostřeme na dno pekáčku a na ni rozložíme kapustové závitky. Vše zalijeme studenou omáčkou. Před zmrazením přikryjeme nádobu mikrotenovou fólií.
Obr.1 Tato kuřecí polévka je rychlá na přípravu
.