Vyzkoušejte neodolatelné jídlo z anglického venkova, na němž si pochutnávali při podzimních večerech pastýři dobytka. Zavoní a zasytí.
Suroviny:
Na ragú:
600 g mletého hovězího masa
3 ks mrkve
250 g hrášku
250 g rajčatového pyré
500 ml hovězího vývaru
3 lžíce hladké mouky
1 ks cibule
200 g nastrouhaného sýru čedar
3 lžíce omáčky Worcestershire sauce (worcesterové omáčky)
sůl
pepř
Na kaši:
500 g brambor
2 lžíce másla
mléko
sůl
Krok za krokem:
1. Do hrnce přidejte dvě lžíce oleje. Nakrájejte nahrubo cibuli. Mrkve také zbavte slupek a rozkrojte je na půl. Pokrájejte je na větší
půlkolečka. Společně orestujte.
2. Po zezlátnutí cibulky přidejte mleté hovězí. Osolte, opepřete a promíchejte se zeleninou. Když maso začne hnědnout, poprašte hladkou mouku, znovu promíchejte a zlijte vývarem.
3. Nyní k směsi přidejte rajčatové pyré a nechte na mírném ohni vařit. Troubu si můžete zapnout a předehřát na 200 °C.
4. Mezitím, když se masová směs vaří, si připravte bramborovou kaši. Oloupejte, nakrájejte a povařte brambory. Po scezení je lehce posolte, přidejte máslo a mléko
a namačkejte či vyšlehejte.
5. K masu vložte na poslední 3 minuty hrášek, přidejte worcesterovou omáčku, zamíchejte a vše společně přelijte do zapékací mísy. Na maso nandejte bramborovou kaši, posypte ji nastrouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby na 15–20 minut. A máte hotovo.
Jak si můžete udělat ,,pastýřův koláč“ jinak
I tento vynikající pokrm má své varianty. A samozřejmě se fantazii meze nekladou. Udělejte si ho zkrátka podle sebe nebo podle toho, co máte zrovna v lednici.
Krémovější kaše
Bramborová kaše je nedílnou součástí tohoto pokrmu a je tedy důležité, aby měla správnou konzistenci a chuť. Pokud přidáte k bramborům více mléka, bude kaše tekutá a rozteče se vám po masové směsi.
Jestliže chcete, aby měla krémovější a sametovou chuť, místo mléka přidejte smetanu a místo šťouchadla brambory vyšlehejte.
Zkuste skopové
Skopové maso bylo v Anglii v dřívějších dobách oblíbené a i dnes se těší popularitě. Jestliže chcete vyzkoušet jinou variantu této dobroty, stačí vyměnit hovězí maso za mleté skopové. Příprava je stejná, ale strávníky překvapíte chutným twistem.
Co dům dá
Přestože je recept na Shepherd´s pie nějaký, nepsané pravidlo je, že si do něj v podstatě můžete dát, jaké ingredience chcete. Stejně jako ti pastýři kdysi. Pokud zrovna nebyla úroda hrášku, nahradili jej kukuřicí.
Jestliže jste milovníky paprik, nebojte se k masu přidat papriky. Chcete to ostřejší? Přidejte více cibule a nakrájené chilli. Přejeme dobrou chuť.