Medovník je nejspíš nejoblíbenějším dortem posledních let. Kupovat si ho ale nemusíte. Upečte si ho doma.
Suroviny:
250 g Hery
3 vejce
3 lžíce medu
300 g krupicového cukru
400 g hladké mouky
1 lžíce jedlé sody
1 hrst vlašských ořechů
Na krém:
1 konzerva kondenzovaného mléka
300 g másla
Postup:
Ve vodní lázni si rozpusťte Heru, pak do ní rozklepněte vejce. Přidejte med, cukr, mouku a jedlou sodu. Předehřejte si troubu na 170 °C. Směs stáhněte z lázně a míchejte tak dlouho, dokud těsto nebude hladké a zlatavé. Rozdělte ho na šest stejných dílů.
Na plech s pečicím papírem obkreslete dortovou formu. Do kruhu stěrkou rozetřete první tenkou vrstvu těsta a pečte 7 minut. Takto pokračujte ještě pětkrát.Upečené placky okrájejte podle talíře, aby měly pravidelný tvar.
Máslo ušlehané s kondenzovaným mlékem rozetřete na každou placku a vyskládejte na sebe. Krémem potřete i bok dortu. Posypku si vyrobte z okrájených kousků těsta a namletých ořechů. Posypejte jí vršek dortu i boky.