Křehký a voňavý koláč je velice snadný a rychlý na přípravu. Připravte ho třeba pro nečekanou návštěvu.
Suroviny
– 2 plátky listového těsta – 1 žloutek – 350 g mascarpone – 100 g krémového sýra – 4 lžíce třtinového cukru – 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry – citrusy (pomeranče, grepy, mandarinky) – 2 lžíce kuliček z granátového jablka – 220 g javorového sirupu – pečicí papír
Postup
1. Jeden plát listového těsta vyválejte a zarovnejte na tenčí obdélník, z druhého vyválejte tenký kulatý plát. Položte ho do koláčové formy vystlané pečicím papírem a na několika místech ho propíchejte vidličkou.
2. Obdélníkový plát rozdělte na několik proužků a stočte je do spirály. Jednotlivé spirály přilepte pomocí rozšlehaného žloutku po obvodu formy k placce těsta.
3. V misce promíchejte mascarpone, krémový sýr, třtinový cukr a pomerančovou kůru. Směs naneste rovnoměrně na těsto a navrch položte tenké plátky citrusů a posypte kuličkami granátového jablka. Koláč pečte v troubě rozehřáté na 190 ºC asi 40 minut. Ke konci pečení ho polijte javorovým sirupem.