Kombinace ovoce, křehoučkého těsta a sladké, křupavé drobenky. Kdo by tuhle chuť nemiloval? Ať už se sklenicí studeného mléka, či ke kávě.
Suroviny:
500 g vypeckované švestky
500 g hladké mouky
300 ml vlažného mléka
80 g cukru krupice
80 g másla + na potření
30 g droždí
1–2 žloutky
špetka soli
Na drobenku:
hrubá mouka, 100 g
máslo, 100 g
cukr krupice, 80 g
mleté ořechy nebo mandle, 50 g
Krok za krokem:
1. Připravte si 100 ml vlažného nebo teplejšího mléka se lžičkou cukru a přidejte do něj čerstvé droždí. Nejlépe někde v teple nechte kynout.
2. Mouku prosejte do mísy, přidejte vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo a špetku soli. Ke směsi přilejte zbylé mléko, které předem rozšlehejte se žloutky.
3. Vypracujte těsto, které nechte půl hodiny kynout. Mezitím dejte přísady na drobenku do misky a prsty je propracujte, aby vznikla drobenka.
4. Vykynuté těsto dejte na vymazaný a vysypaný (nebo papírem vyložený) plech a prsty ho jemně tlačte k okrajům plechu. Dávejte pozor, aby se vám těsto nepotrhalo.
5. Na těsto poskládejte vedle sebe švestky. Je jen na vás, jestli je budete dávat slupkou nahoru, nebo dolů. Pokud se nemůžete rozhodnout, můžete to střídat. Švestky posypte drobenkou a koláč nechte ještě chvíli kynout.
6. Troubu předehřejte na 180 °C a vložte do ní koláč. Pečte jej 25 minut, až těsto a drobenka zezlátnou a ovoce pustí šťávu. Vyndejte z trouby a po vychladnutí pocukrujte.
Jak na tu nejlepší drobenku?
Drobenka je taková třešnička na dortu. Každý koláč je s ní zkrátka lepší. Jak ale docílit nejlepšího poměru surovin a jak si ji třeba ozvláštnit? Klasická drobenka se skládá z mouky, másla a cukru.
Bude držet v pevných hrudkách a nerozteče se na jednolitou krustu, pokud dodržíte základní pravidlo 1,5 – 2 : 1 : 1, tedy jeden a půl až dva díly mouky k jednomu dílu másla a stejnému množství krupicového či krystalového cukru.
Připravená drobenka by už podle názvu měla být drobivá, ne mastná. Hladká mouka udělá drobenku jemnější, hrubá zase křupavější. Polohrubá je sázkou na jistotu.
Pořádně vychlazené máslo
Máslo vždy používejte perfektně vychlazené. Zapracováním studeného másla do mouky s cukrem vytvoříte dokonale nerovnoměrné hrudky.
Pracujte rychle
Klíčem k dokonalé drobence je rychlost. Ať už připravujete drobenku ručně, v mixéru, či v robotu s nožovým nástavcem, pracujte co nejrychleji, aby se máslo v drobence nestihlo rozehřát.
Před posypáním dejte drobenku do lednice
Drobenku připravte s lehkým předstihem, a než ji nasypete na koláč, uložte ji opět do lednice a dobře vychlaďte. Vždy jí koláč ozdobte až těsně předtím, než ho vložíte do trouby.
Zkuste ji okořenit
Klasický krupicový či krystalový cukr můžete zaměnit za třtinový, skořicový či vanilkový.
Ovoňte drobenku kořením (skvělá je skořice, vanilka, kardamom, perníkové koření, mletý zázvor či špetka muškátového oříšku) nebo strouhanou citronovou či pomerančovou kůrou.