Suroviny:
8 balení Jihočeského žervé
hrst borůvek
200 g malin
popcorn a preclíky na ozdobu
2 ks vanilkového lusku
špetka muškátového oříšku
1 lžíce moučkového cukru
Slaný karamel:
20 g Jihočeského másla
100 g cukru
100 ml trvanlivé Jihočeské smetany ke šlehání
1 lžička soli
Postup:
Všechny ingredience na slaný karamel dáme do rendlíku, přidáme dvě lžíce vody a následně přivedeme k varu.
Na mírném plameni vaříme dozlatova. Necháme vychladnout.
Čtyři balení žervé řádně prošleháme s moučkovým cukrem, muškátovým oříškem a vanilkovým luskem.
Maliny rozmixujeme a smícháme se zbylým Jihočeským žervé do hladkého krému. Přimícháme borůvky. Dosladíme ještě dle chuti moučkovým cukrem.
Do skleniček nebo misek vrstvíme žervé, slaný karamel, malinový krém a ozdobíme popcornem a slanými preclíky. Kdo chce, může použít i preclíky s čokoládovou polevou.
Na závěr už jen přelijeme slaným karamelem a podáváme.
Tip!
Mix sladko-slané chuti je zajímavý a v poslední době velmi oblíbený mezi gurmány. Pokud máte ale raději klasiku, místo karamelu můžete použít čokoládovou polevu.