Suroviny:
Noky:
250 g Jihočeského žervé
60 g mletých mandlí
70 g polohrubé mouky
1 větší žloutek
špetka soli
40 g cukru
Omáčka:
250 g jahod
30 g medu
1 citron
10 g vanilkového cukru
Na ozdobu:
1 tradiční Lipánek
Postup:
Do mísy dáme Jihočeské žervé, žloutek, cukr, sůl, mleté mandle a vše promícháme.
Poté přidáme mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na čtyři díly a z každého vyválíme váleček, který krájíme na kousky široké zhruba 2,5 cm. Z každého kousku tvarujeme nok.
Vodu v hrnci přivedeme k varu a noky vaříme ve vroucí vodě 1–2 minuty. Jahody omyjeme, osušíme a pokrájíme na půlky či čtvrtky podle velikosti jahod.
Pokrájené jahody vložíme do rendlíku, přidáme vanilkový cukr, med a šťávu z citronu. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí jahod. Noky podáváme s omáčkou z jahod a lžící tvarohového Lipánku.