Do těsta můžete dát rozmačkaný banán – dodá mu vláčnost a můžete pak snížit dávku přidaného cukru na polovinu.
Ingredience na 1 plech:
Na těsto:
● 250 g hladké mouky
● ½ kostky droždí
● 100 ml mléka
● 1 vejce
● 50 g másla
● 50 g cukru
Na dohotovení:
● miska švestek
● 1 žloutek
● 3 lžíce hrubé mouky
● 3 lžíce krupicového cukru
● ½ lžičky mleté skořice
Postup:
Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, mouky a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte mouku, přidejte zbylý cukr, vejce, změklé máslo a nakonec přidejte kvásek. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto. Nechte ho na teplém místě kynout asi hodinu.
Mezitím v misce promíchejte žloutek, cukr, mouku a skořici. Vypracujte drobivou směs a dejte ji na chvilku do mrazáku. Vykynuté těsto vyválejte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Vyskládejte na něj vypeckované švestky. Navrch nasypte drobenku. Koláč pečte asi půl hod v troubě předehřáté na 180 0C.
Příprava: 80 min
Cena za porci 10 Kč