Závin nemusí být vždy jen jablečný. Také se švestkami chutná výtečně. Můžete do něj přidat i jeden měkký tvaroh prošlehaný s vejcem a cukrem.
Ingredience na jeden zhruba 25 cm dlouhý závin:
● 1 balení listového těsta
● miska švestek
● 2 lžíce třtinového cukru
● ½ lžíce škrobu
● 1 lžička mleté skořice
● 80 g marcipánu
● 1 vejce na potření
Postup:
Švestky vypeckujte. Smíchejte je se skořicí, cukrem a škrobem. Nakonec vmíchejte na kousky nakrájený marcipán. Listové těsto rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte vrstvu švestek. Těsto opatrně zaviňte a okraje k sobě pevně přimáčkněte.
Závin důkladně potřete rozšlehaným vejcem. Na několika místech ho propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára. Závin pečte zhruba 25 minut při teplotě 190 0C. Po vychladnutí a nakrájení ho můžete posypat skořicí.
Příprava: 60 min
Cena za porci: 10 Kč