Kachna na medu a víně s dokonale sladkokyselým zelím se vám bude rozplývat na jazyku.
Suroviny:
1 celá kachna
2 velké cibule
3 sušené švestky
2 dcl červeného vína
3 lžíce medu
1 lžíce kmínu
350 g červeného zelí
5 lžic sádla
ocet
2 jablka
sůl, pepř, cukr
Postup:
Očištěnou kachnu osolte, nakmínujte a přelijte ji medem. Vložte ji do pekáče a podlijte červeným vínem a trochou vody. Nechte ji přes noc odležet. Druhý den si předehřejte troubu na 200 °C a pečte kachnu zhruba dvacet minut.
Poté kachnu přiklopte a pečte na 165 °C zhruba dvě hodiny. Na sádle si opečte cibulku, přidejte zelí, cukr a nechte podusit. Nyní přidejte nakrájené švestky a podlijte vodou, octem a duste pod pokličkou.
Před podáváním si ještě poduste nastrouhaná jablika, dochuťte je solí, cukrem a octem a zamíchejte je do zelí nebo podávejte zvlášť.